Bombardino, nápoj oblíbený především v Itálii během zimní sezóny, zvláště v horských střediscích. Vznikl v horské oblasti Livigna. Vypráví se, že před víc než čtyřmi desítkami let seděli v horské chatě čtyři přátelé a uvažovali nad drinkem, který by je pořádně zahřál. Po několika experimentech jim šikovný barman namixoval horký nápoj z mléka, brandy a vaječného koňaku, který podávali ještě za tepla. Když drink vyzkoušel jeden ze zákazníků, nadšeně vykřikl: „Accidenti! È una bombarda!“ A bombardino bylo na světě. Obliba nápoje rostla tak, že se z něj stal fenomén alpského lyžování a jeho popíjení u barů na alpských sjezdovkách lyžařským rituálem. Toto přineslo v první řadě i několik variací původního bombardina, kdy se přimíchávají různé destiláty na místo původní brandy.
Příprava oblíbeného alpského zimního nápoje: 100ml bombardina zahřejeme parní tryskou kávovaru, v mikrovlnce nebo vodní lázni na cca 45°C. Podáváme s velkou porcí šlehačky. V létě podáváme chlazené bombardino s kostkami ledu nebo v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Likér |
---|---|
Hmotnost: | 1.5 kg |
Objem: | 0,7 l |
Obsah alkoholu: | 17 % |
Země původu: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.